Bokhandlarens sällskap

bokhandlaren

Det finns öar i livet som omständigheterna skapar. Platser som växer och blir något mer än deras givna funktion. Antikvariat Nordbok i Skellefteå är en sådan ö. Här samlas, förutom de ordinarie kunderna och engångsbesökarena,en inre krets som går som barn i huset. De hänger här, fikar, hjälper till med kunder, snackar böcker och livet. Och fadern, själva omständigheten som skapat oasen Nordbok är utan tvekan föreståndaren Lasse Hilke. I Bokhandlarens sällskap är en varm och rolig porträttdokumenär, på en bokhandel, men främst på dess föreståndare Lasse Hilke.

Dokumentärfilmen I bokhandlarens sällskap är ett porträtt, på ett litet antikvariat men främst på dess föreståndare Lasse Hilke. Filmen skildrar en extensiell oas som blivit ett hem för ett galleri av sökande människor. Det puttrar på i den lilla oasen. De små berättelserna avlöser varann. Människor kommer och går och mitt i allt står Lasse Hilke. Ständigt samtalande, ständigt lika öppen som sina böcker.

I bokandlarens sällskap är en liten film om tungsinne, humor och själavård i en värld som har för lite av allt detta.

”en dokumentär variant på filmen ”High fidelity”, fast utan Hollywoods begränsade uppfattning om vad människor är”
Lotta Olsson, DN

Regi: Ulf Boström
Foto: Anders Boman
Klippning: Britta Nordström
Produktionsår: 2005
Produktionsbolag: A&O Produktion