Spirans Medieverkstad

utbildning_570_310_1

Spirans Medieverkstad har varit en sprudlande, kreativ mötesplats i Luleå. Under 1,5 år har invandrare och flyktingar berättat sina historier och dokumenterat sin syn på livet i Luleå. Vi har i första hand vänt oss till elever vid SFI, Svenska för invandrare.

IMG_1336

Tanken var att lära sig mer om Sverige och det svenska språket genom att gå ut med kameror och ljusspelare och besöka olika arbetsplatser och institutioner, Att fundera på vad man är intresserad av i det nya landet och berätta om det på det nya språket och dessutom lära sig fotografera och bearbeta bilder, ljud och text i datorn. Det har blivit en härlig blandning av egna berättelser, poesi och korta reportage; nedslag i nuet och utforskning av den nya staden Luleå, i snöskrud och blomsterprakt. Men lika mycket har det blivit en resa bakåt i tiden för många som valt att skriva och berätta om sin egen historia.