Kapten Nemos barn

IMG_1476

På fyrtiotalet skakades Sverige av en skandal när det visade sig att två mödrar fått sina barn förväxlade på BB och uppfostrat dem som sina egna. När tragedin uppdagades var barnen 3 år, när de skulle fylla sju år beslutade Högsta domstolen att pojkarna skulle bytas tillbaka.

Nominerad till Stora Journalistpriset och Prix Europa 2011.

Händelsen som utspelade sig i Västerbotten har påverkat författaren PO Enquist starkt, eftersom den ena av pojkarna var hans kusin. Han har själv skrivit om händelsen i sin roman Kapten Nemos bibliotek. I Agneta Bernárdzons dokumentär berättar PO Enquist och hans släktingar om hur barnförväxlingen har

påverkat dem. Men vi får också veta bakgrunden till händelsen, som skulle visa på en hemlighet långt större än vad någon kunde ana.

Här nedan kan du se en trailer

Regi: Agneta Bernárdzon
Foto: Hans Dahlberg
klippning: Britta Nordström
Produktionsår: 2010
SVT