Lågmält & Högljutt

Lågmält & Högljutt är ett projekt för unga i Norrbotten. Invandrarungdomar och svenskfödda ungdomar har fotograferat och intervjuat varandra och sedan skrivit texter om hur det är att vara ung i Norrbotten. Ett urval av texterna och bilderna har sedan sammanställts till en utställning och en bok.
Totalt är det cirka 120 elever från Arjeplog, Jokkmokk och Luleå som deltagit i projektet. Syftet med projektet är att motverka fördomar och öka förståelsen för hur olika människor kan ha det i Sverige idag. Det okända skapar rädsla och fördomar som personliga möten kan minska. Vi har försökt hitta nya samarbetsformer mellan nyanlända och svenskfödda elever. Idag är dessa grupper åtskilda, ofta i flera år, tills de nyanlända får börja i en svensk klass och ingå naturligt i ett svenskt sammanhang. De skolor som är med i projektet har själva valt ämnen för sina texter.

projektledare Britta Nordström
projektägare Edit Media
2014-2015

fågel_liten

Det finns en längtan som är utan slut, det är
längtan efter familjen.
Min längtan är som en fågel som flyger, ibland
är den jättelångt borta och ibland kommer
den lite närmare.
Min längtan gör att det känns som om jag
tappat bort något som jag har letat efter i
många år. Min längtan gör att jag börjar frysa
i hela kroppen, får ont i magen och börjar må
illa.
När jag går in i min längtansvärld blir jag helt
tyst, ledsen och tappar fokus på vad som
händer runtomkring mig.
Men jag hoppas att fågeln som har flugit långt
bort en dag kommer tillbaka hem.

Dikt av Hamed 17 år ur boken Lågmält & Högljutt